Hirdetés

Javában tombol a tél, mely számos új lehetőséget és kihívást kínál a sportolás terén is. Képzeljük csak el, ahogy egyre gyorsuló sebességgel száguldunk le a sípályán, miközben élvezzük a havas táj lenyűgöző szépségét. Kinek ne lenne vonzó ez a kép? A téli sportok egyre szélesebb körben ismert pozitív hatásai sokakat késztetnek arra, hogy – akár csak kísérleti jelleggel – kipróbálják a testmozgás e speciális formáit. Vajon miért döntenek egyre többen a szezonális sportok mellett? Mit adnak ezek a sportok? Mi ösztönöz kockázatvállalásra a sípályán? Cikkünkből kiderül!

Hirdetés

A fejlett országokban növekvő tendenciát mutat az olyan alternatív szabadidősportok népszerűsége, mint a szabadsíelés, a síugrás vagy a hódeszkázás. Ezek az új mozgásformát, új eszközöket és új értékeket hirdető téli sportok fiatalok egész generációira vannak hatással.

Magyarországon – kutatások híján – csupán következtethetünk arra, hogy nő azok száma, akik az említett sportokat kipróbálják. Mivel hazánkban kevés terület van, amely lehetőséget biztosít téli sportok űzésére. A többség inkább környező országok síparadicsomaiba utazik, melyek a síelők mellett a magyar hódeszkásoktól is hangosak.

A szezonális sportokról

A szezonális sportok jellegzetessége, hogy gyakorlásuk bizonyos időjárási körülményekhez kötött. Alapvetően két nagy csoport, a nyári és a téli sportok csoportja különíthető el. Cikkünkben a téli sportokra térünk ki részletesen. Jellegzetes téli sportok közé soroljuk a jégkorongot, a műkorcsolyát, a gyorskorcsolyázást, a szabadsíelést, a sífutást, a síugrást, a sílesiklást és a snowboardozást.

A téli sportok szerelmeseinek sokat kell várniuk, hogy gyakorolhassák kedvenc tevékenységüket. A szezonális sportoknak talán éppen ez a szépsége: nem adhatjuk át magunkat nekik az év bármely szakaszában. A hosszas várakozás után pedig különös örömmel tölt el, amikor újra előkereshetjük a sífelszerelést, és kiélhetjük a sport iránti szenvedélyünket.

Amit a téli sportok adnak

A téli sportoknak – mivel szabad levegőn űzzük őket – számos jótékony hatásuk van mind a lelki, mind a testi egészségünkre:

  • csökkentik a szorongást,
  • javítják a hangulatot,
  • javítják az állóképességet,
  • megmozgatják szinte az összes izmot,
  • jó zsírégető hatással bírnak.

Fontos azonban, hogy ne lépjük át saját korlátainkat, hiszen a kifáradási szakaszban történnek leginkább sérülések. Amikor már úgy érezzük, belejöttünk, magabiztosan mozgunk, és úgy döntünk, hogy a fáradság ellenére folytatjuk a sportolást, energiáink és a képességeink korlátai közbeszólhatnak.

Az extrém síelő szoros egységet érez a természettel, szinte egyé válik azzal.

Az önkéntes kockázatvállalás motivációja

A téli sportok között számos extrém sportnak minősítettet is találunk, ilyen például a szabadsíelés, a síugrás vagy a hódeszkázás. Ezeknél a sportágaknál az jelenti a legfőbb kihívást, hogy az egyén kontrollt gyakoroljon egy olyan helyzet felett, amit sokan kontrollálhatatlannak éreznek.

az ÉLMÉNY, HOGY FELÜLKEREKEDHET EGY KÁOSSZAL FENYEGETŐ HELYZETEN,

jelentős örömforrásként szolgál. Emellett a sportolás eszközével való harmónia érzését adja. Az extrém síelő szoros egységet érez a természettel, szinte eggyé válik azzal.

A sípályákon tanúsított kockázatvállaló magatartás fiatalabb életkorral, magasabb síelő képességgel és nagyobb sebességgel társul, valamint főként férfi sportolókra jellemző. A bukósisak és egyéb felszerelések hamis biztonságérzetet nyújtanak, ami szintén kockázatvállaló magatartáshoz vezet. Egyes kutatási eredmények szerint azok a téli sportot űzők, akik viselnek védőfelszerelést, sokkal inkább tanúsítanak kockázatvállaló magatartást, mint azok, akik nem.

Meddig önkéntes a választásunk?

Tudatos tervezés mellett a

A KOCKÁZATOKAT CSÖKKENTENI, MENET KÖZBEN KONTROLLÁLNI LEHET.

Ha például egy síelő fagyási sérüléseket szenved, egy bizonyos határig még visszaléphet, környezetétől segítséget kérhet. Alapvetően önkéntes a választás, ugyanakkor az időjárási viszonyok és a természeti körülmények olyan meglepetéseket okozhatnak, melyek új, akár kikényszerített döntés meghozatalára késztetik a sportolót. Az időjárás és a természeti helyzet kifejezett jelentőséggel bír a téli sportok esetében. Nem egyszer hallottunk már mindent elsöprő lavinákról. Fontos, hogy a sportolók képesek legyenek gyors döntéshozatalra egy nehéz helyzetben, hiszen akár az életük is múlhat rajta.

Az izgalom, szépség keresése

Egyes kutatók szerint az izgalom utáni vágy a szépség kereséséből táplálkozik. Az emberekben a célszerűség helyett a szépség élménye, ami arra sarkallja őket, hogy részt vegyenek alternatív sportokban. A szépség fizikailag is jelen van a téli sportok esetében, hiszen sportolás közben hóval fedett hegyek és fenyőerdők lenyűgöző látványa tárul elénk.

Úgy tűnik, megéri választásunk, ha a téli sportok mellett döntünk, hiszen számos – egészségre gyakorolt – jótékony hatásuk mellett különleges, nem mindennapi élményekkel gazdagítanak. A téli sportok szerelmesei megélhetik a tevékenységgel való egyesülés felemelő élményét, megtalálhatják egyszerre az izgalmat és a testmozgás örömét.

***

A Mindset Pszichológia több, mint érdekes cikkek halmaza. Nem egyszerűen egy szaklap. Ebből a rövid animációs videóból megtudhatod, miről is szól valójában ez a páratlan platform!

Hirdetés
FORRÁSFelhasznált irodalom
MEGOSZTÁS
A szerző viselkedéselemző, a pszichológia alapképzést a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen végezte, jelenleg pszichológia mesterképzését Interkulturális és interperszonális szakirányon folytatja. Az alapképzés során az egyetem helyi Tudományos Diákköri Konferenciáján (TDK) 1. helyezést ért el, valamint részt vett az Országos Tudományos Diákköri Konferencián (OTDK). A mesterképzés alatt az egyetem Kortárs tanácsadójában tanácsadóként és a PszicHétfő című pszichoedukációs rendezvénysorozat főszervezőjeként tevékenykedik. Az idei félévben Erasmus ösztöndíjban részesült, a Leuveni Katolikus Egyetem hallgatója.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ