Hirdetés

Idén tizennegyedik alkalommal rendezték meg az Országos Sporttudományi Kongresszust Pécsett június elseje és harmadika között. A három napon át tartó előadások témája szerteágazó volt, többek között éríntették a humánbiológiát, a sportorvoslást és a sportgazdaságot is. Mi azonban nemcsak az előadások tartalmára, hanem a rendezvény céljára, közönségére és felépítésére is kíváncsiak voltunk. Tudósításunk.

Hirdetés

Az idei konferenciának ezúttal Pécs adott otthon, azon belül is a Palatinus Hotel. Lelkes szervezőgárda fogadta a vendégeket, akiknek a regisztráció után egy programfüzettel, prospektusokkal, sporttal kapcsolatos könyvekkel és szaklapokkal megrakott csomagot adtak át. Az előadók sora végtelen volt: az aktív hallgatók mellett jelen voltak hazai professzorok és tanítók, valamint vendégelőadók lengyel, szerb és cseh egyetemekről és angol szervezetekről. Két nagy csoport, társadalomtudományi és természettudományi szekció ment párhuzamosan két teremben, ahol többek között az olimpia és versenysport, iskolai testnevelés, humánbiológia, sportpszichológia témáiban zajlottak az előadások.

Az első nap egyik legtöbbet foglalkoztatott témája a „Kettős karrier a sportban” volt. Az élsportolók életében is lényeges kérdés, hogy

sportolói karrierjük befejeztével milyen civil pályára lépnek.

Szó volt többek között a sportolói kettős karrier hazai vonatkoztatásairól, a hazai ösztöndíjprogramokról, amelyek segítik a sportolók átmenetét a sportolói életből a civil életbe, valamint Guy Taylor vendégelőadó révén bepillantást nyerhettünk az Angliában megvalósuló kettős karrier programba, a TASS-ba.

Fotó: Takács Bence - PTE ETK hallgatója
Fotó: Takács Bence – PTE ETK hallgatója

Bizakodva vártuk a konferenciát, azonban létszámban jóval elvárásaink alatt jelentek meg az érdeklődők. A hallgatóság leginkább magukból az előadókból állt, egyetemi hallgatók vagy laikus érdeklődök csekély számban ültek a közönség soraiban. Ugyan a nappali tagozatos egyetemi hallgatók részére biztosítottak kedvezményes árú belépőket a konferenciára, azonban az esemény meglétére nem hívta fel kellőképpen a figyelmet a Magyar Sporttudományi Társaság.

Az előadások szüneteiben elbeszélgettünk a legújabb újításaikat bemutató kiállítókkal. A LENYO bioregulációs készülékei használhatóak sérülések, különböző fájdalmak, alvászavar esetén, valamint regenerálódás és relaxáció céljából – ilyen készülékeket használ például Varga Tamás világbajnok és kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó, valamint Kovács Katalin többször világbajnok, háromszoros olimpiai bajnok kajakozó is. A POLAR kiállítói okosórák és aktivitásmérők mellett bemutatta a Polar Flow fitnesz- és edzésalkalmazását, amellyel a készülékekből nyert adatokat profi szinten tudja kielemezni akár a hobbisportoló, akár egy klubcsapat vezetőedzője. A nyugati sportközösségekben mindkét fejlesztői csoport készülékei elterjedtek, itthoni viszonylatban azonban nem használják megfelelően vagy nem is ismertek a sportolók és a klubok számára.

A háromnapos konferencia értékelése megosztott a részünkről: az esemény megléte nélkülözhetetlen a magyar sporttudományok számára, hiszen aktuális és örökzöld problémákra, jelenségekre hívja fel a figyelmet, ám ezt nem hangoztatják megfelelő mértékben – így csupán a sporttudomány „belső körei”, maguk az oktatók és kutatók részesülnek legnagyobb mértékben az itt elhangzottakról.

***

A Mindset Pszichológia több, mint érdekes cikkek halmaza. Nem egyszerűen egy szaklap. Ebből a rövid animációs videóból megtudhatod, miről is szól valójában ez a páratlan platform!

Hirdetés
MEGOSZTÁS
A szerző viselkedéselemző, a Mindset Pszichológia Sportpszichológia rovatának szakújságírója. Jelenleg a Károli Gáspár Református Egyetem mesterszakos pszichológus hallgatója.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ