Hirdetés

A társasjátékozás mai napig népszerű és szeretett közösségi tevékenység. Azonban ma már nemcsak egymás ellen, hanem közösen is harcolhatunk. A Pandemic hozta el számunkra a kooperációs játékok korát. 2015 sikerjátékának diadala azóta is töretlen. Vajon meg tudjátok menteni az emberiséget? Élményanalízisünk.

Hirdetés

Ha közösségi élményre vágyunk, nincs is jobb annál, mint egy szabad délutánon vagy estén a barátainkkal összeülve szórakozni társasjátékozás közben. A Pandemic erre az egyik legjobb választás, hiszen igazi közösségi élményt nyújt. Ebben a játékban nem egymás ellen küzdünk, hanem együtt szállunk harcba az egész világon terjedő vírusok ellen. Mindezt különböző karakterek képességeit felhasználva tehetjük meg, s így menthetjük meg a bolygót a pusztulástól!

A Pandemic hozta el a kooperációs játékok igazi sikerét.

A játék kooperatív jellege miatt minden lépést közös gondolkodás és egy stratégia kialakítása előzi meg. Ezáltal

hihetetlenül jó a kommunikációs készségeink fejlesztésére,

és arra is, hogy megtanuljunk figyelni a társainkra. Így türelmet és megértést gyakorolhatunk, javítva ezzel empátiás képességünkön. A játék abból a szempontból is igen hasznos, hogy megtanítja értékelnünk mások nézőpontját. Emellett egy adott problémára mások szemszögéből is könnyebben rálátunk, melynek köszönhetően a problémamegoldó képességünk is fejlődik. A kooperációs játékok hatásait vizsgáló pszichológiai kutatások éppen erre világítanak rá. A veszteség egy ilyen esetben nem negatív, hanem arra sarkall minket mint játékosokat, hogy átgondoljuk, mit rontottunk el. Ezáltal a következő játékot már egy fejlettebb problémamegoldási stratégiával kezdhetjük.

A játék 8 éves kortól ajánlott, így akár a családtagok egymás közötti kommunikációja is hatékonyabbá teheti. Tapasztalatok alapján a Pandemic könnyen mindenki kedvencévé válik. A játékszabály elsajátítása is egyszerűen megy, ezen felül mind a külső kivitelezés, mind az általa nyújtott élmény magas színvonalú.

Élményanalízis:

Flow – 5/4

A játékélmény könnyedén magával ragad bárkit. Az unalom legkisebb csírája nélkül is észrevétlenül elszáll az idő. Emellett azonban a fókuszpontban nemcsak saját magunk, hanem játékostársaink is aktívan jelen vannak.

Intenzitás – 5/4

A játék intenzitása magas, főleg szellemi szempontból. Folyamatosan résen kell lennünk és már előre gondolkoznunk, nemcsak a saját, de mások lépéseiről is. A győzelem mellett azért is, mert a játékmenet igen gyors, és ha nem figyelünk, könnyen elbánik velünk.

Különlegesség – 5/4

A játék mindenképp sajátos jellegű a kooperációs műfaja miatt. Így aki még nem találkozott ehhez hasonló játékkal, annak mindenképp újszerű élményt nyújt. Ezenfelül a játék koncepciója is igen egyedi, ezért a kooperációs játékok szerelmesei is új gyöngyszemre találhatnak.

Inspiráció – 5/5

A játék közben könnyen inspirálódhatunk mások gondolatai által. Az eddig leküzdhetetlennek vélt akadályokat is képesek lehetünk ledönteni. Illetve a játékban a kreatív folyamat alapját az egymástól nyert inspiráció képezi.

Megoszthatóság – 5/5

Ez a játék igazi közösségi élmény! Nemcsak azért, mert együtt töltjük az időnket, de egy emberként együtt is gondolkodunk annak érdekében, hogy egyre fejlettebb stratégiánkkal legyőzzük a játékot.

Összegezve, azoknak ajánljuk, akik:

  • szeretnek másokkal együtt gondolkodva elérni egy közös célt
  • szeretnék kommunikációs stílusukat fejleszteni
  • igazi közösségi élményre vágynak

•••

A játék minden nagyobb társasjátékboltban megvásárolható. Az alapjáték mellett több kiegészítője is elérhető magyar nyelven.

•••

Nézz a világra Pszichológus Szemmel! A Mindset Pszichológia formabontó rovatában az általunk megalkotott, tudományos alapokon álló módszer, az élményanalízis segítségével egy új látásmódot kívánunk átadni az olvasóknak. Szeretnénk, hogy cikkeink által mindenki könnyedén megtalálhassa a hozzá illő tevékenységet, amit így tudatosabban és mélyebben átélhet. A Pszichológus Szemmel rovatnak köszönhetően kitágítható a világról alkotott képünk horizontja. Az általunk kidolgozott élményanalízis módszertanának elméleti összefoglalója itt, dimenzióinak ismertetője pedig itt olvasható.

Hirdetés
MEGOSZTÁS
A szerző pszichológus, az Élet & Pszichológia rovat szakújságírója, a Pszichológus Szemmel rovat vezetője. A Károli Gáspár Református Egyetemen szerezte mesterszakos diplomáját klinikai- és egészségpszichológia szakirányon. Jelenleg börtönpszichológusként dolgozik.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ